BEETHOVEN DİNLEMEK - Mulla Evindar


BEETHOVEN DİNLEMEK

Koltukta uzanırken gözlerinizi kapatıp şöyle bir Beethoven dinlediniz mi?

Örneğin Moonlight (Ayışığı) parçası. Dinledikçe uzuyor arada bir tam da veda eder gibi piano yavaşlasa da sonra usulcacık "merhaba" der gibi piano tekrar giriyor. Moonlight tam da ismi gibi yani ayışığı gibi ruhu, beyni, yüreği sükûnete davet ediyor. Karanlığın içinde, göğü yarıp etrafa ışık saçan ay romantizmi gibi. Piano sonatı diyorlar. Sadece piano çalıyor. İnsan dinledikçe uykuya dalıyor. Kör bir kızın Beethoven'a "bana ayışığını anlat" demesi üzerine bunu müzik ile anlatarak bestelediği söylenir.

Eğer Beethoven ya da Klasik Müzik diye bir klasör varsa cep telefonunuzda ya da bilgisayarınızda ve de play tuşuna basıp uzanmışsanız tam uykuya dalacakken, her an 5.Senfoni girebilir araya, hani şu biri kapıya vururken ilham aldığı rivayet edilen 5.Senfoni. Coşkuya, hareketliliğe davet ediyor. Parça bitiyormuş gibi yavaşlarken bir bakıyorsun aynı müzikal dokuda, melodinin özüne uygun alçalan yükselen birbiri ardına dizilmiş sesler birbirini kovalıyor.

Beethoven Anadolulu, Asyalı değil, davul zurna çalmıyor. O Alman bir müzisyen, Almanya'da ve klasik müziğin başkenti dedikleri Avusturya-Viyana'da kalmış. Başka bir kıta.

Ama Anadoludan biri dinleyebiliyor.

Dünyadaki insanların farklı dil ve milliyetlerine rağmen aslında ruhsal ve duygusal anlamda birbirinden farklı olmadıklarını düşünüyorum. 

Müziğin insanların ruhsal ve duygusal dünyasında aynı altüst oluşlar yaratan, birbirine yaklaştıran güçlü bir sanat dalı kanısına çoktan vardım.

Mulla Evindar
mullaevindar@gmail.com
29.01.2015

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKUZ ADIMDA KÜRTÇE'Yİ KOLAYCA OKUYUP YAZMA METODU / Mûlla Evîndar

BIZBEN - Mulla Evindar

LAWIKMAR / Mûlla Evîndar

BÛKA SPÎ - Mulla Evindar

FIRAT CEWERÎ û CIWAN HACO - Mulla Evindar

JANA DIL - Mulla Evindar

ŞEVEKE PAYÎZÊ - Mûlla Evîndar

ÇÛNA BER TEQE - Mulla Evindar